spiegel

Hoe weet ik hoeveel schadevrije jaren ik heb?

 

Alles over schadevrije jaren en je autoverzekering.

Vanaf het moment dat je een autoverzekering op jouw naam hebt staan, bouw je schadevrije jaren op. Per jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, krijg je er een schadevrij jaar bij. En als je wel een schade claimt, raak je schadevrije jaren kwijt.
Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op je verzekeringspremie. Stap je over van autoverzekeraar? Dan kun je je schadevrije jaren meenemen. Op die manier raak je je eventuele korting niet kwijt.

Schadevrije jaren opbouwen of verliezen.

Per schadevrij jaar klim je op de zogenoemde ‘bonus/malus ladder’ en krijg je meer premiekorting. De bonus-malusladder is een tabel waarin staat hoeveel premiekorting je krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren. Deze tabel verschilt per verzekeraar.
Ben je zelf schuldig aan een schade of kun je deze niet verhalen op iemand anders? Je valt dan altijd vijf schadevrije jaren terug als je de schade claimt. Als je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je altijd terug naar 10 jaren. Ben je nog maar een paar jaar verzekerd? Dan kom je dus op een negatief aantal schadevrije jaren uit. In verzekeringstermen heet dat een ‘malus-situatie’.

Schadevrije jaren niet onbeperkt geldig.

Bij veel autoverzekeraars zijn schadevrije jaren maximaal drie jaar geldig. Heb je drie jaar lang geen autoverzekering op je naam gehad? Dan raak je je eerder opgebouwde schadevrije jaren kwijt. En daarmee verlies je ook je premiekorting.
Tot en met 2014 was het zo dat je bij veel verzekeraars al na één jaar je schadevrije jaren kwijt was. Independer vond dit systeem oneerlijk en zocht hierover de publiciteit. En met succes, want bij de meeste verzekeraars zijn schadevrije jaren nu drie jaar geldig.

Schadevrije jaren bij tweede auto.

Je kunt helaas geen schadevrije jaren overnemen van een eerste naar een tweede auto. De tweede auto heeft vaak een andere bestuurder die ook een andere rijervaring heeft. Daarom gelden jouw schadevrije jaren alleen voor de eerste auto.
Wel geven veel autoverzekeraars je extra voordeel met een tweede autoregeling. Wanneer je twee auto’s bij dezelfde verzekeraar verzekert, krijg je voor de tweede auto vaak dezelfde no-claimkorting als voor de eerste.

Schadevrije jaren van iemand overnemen.

Wil je je auto op de naam van iemand anders zetten? Dan wil je ook de schadevrije jaren overnemen. Dat is mogelijk tussen (ex)partners, of als je een auto van je bedrijf op jouw naam als privépersoon zet. Lees meer over het overnemen van schadevrije jaren.

Schadevrije jaren uit het buitenland.

Heb je in het buitenland schadevrije jaren opgebouwd en wil je die meenemen naar Nederland? Dan is dat in de meeste gevallen mogelijk.

Vier manieren om schadevrije jaren aan te tonen.

Als je een autoverzekering afsluit, vraagt de verzekeraar altijd hoeveel schadevrije jaren je hebt. Ook vraagt de verzekeraar hoe je deze schadevrije jaren kunt aantonen. Hier zijn vier manieren voor:

 1. Roy-data
  Sinds 1 september 2007 bestaat er een centrale database waarin verzekeraars registreren hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Wissel je van verzekeraar? Dan kan jouw nieuwe verzekeraar via Roy-data snel het aantal schadevrije jaren controleren.
 2. Royementsverklaring
  Heb je schadevrije jaren in het buitenland opgebouwd? Dan vraagt de verzekaar om een royementsverklaring van de buitenlandse verzekeraar. Deze verklaring krijg je bij het opzeggen van je autoverzekering. Hier staat onder meer op hoeveel schadevrije jaren je hebt. De verklaring moet in het Engels of Duits zijn en is maximaal drie jaar geldig. Als je wilt weten of en hoe lang een verzekeraar een royementsverklaring accepteert, bel ons dan op 035 – 626 55 44.
 3. Leaseverklaring
  Heb je gereden in een leaseauto? Dan ontvang je na afloop van het leasecontract een leaseverklaring. Hierin staat hoelang je in de leaseauto hebt gereden en hoeveel (en wat voor soort) schades er zijn geclaimd. De verzekeraar bepaalt vervolgens hoeveel schadevrije jaren er worden toegekend.
 4. Werkgeversverklaring
  Heb je in een auto van de zaak gereden? Dan kun je om een werkgeversverklaring vragen. Deze wordt alleen niet vaak geaccepteerd. Vraag jouw werkgever daarom naar een verklaring van de betreffende verzekeraar. Je moet de enige bestuurder zijn geweest van het voertuig.

Schadevrije jaren van je scooter of brommer overzetten.

Heb je een scooter of brommer en heb je daar schadevrije jaren mee opgebouwd? Dan wil je die natuurlijk het liefst naar je auto overzetten. Dit kan helaas niet bij elke verzekeraar. Vraag dit daarom goed na.