De premie van de meest gekozen basisverzekering van Zilveren Kruis neemt met 8 euro toe naar 117,45 euro per maand (naturapolis). Door de inzet vanuit de reserves is de premiestijging beperkt gebleven, laat de zorgverzekeraar weten.

Het gaat hierbij om een naturapolis. Een aanvullende verzekering van Zilveren Kruis die onverwachte, hoge zorgkosten dekt, wordt juist iets goedkoper en gaat 2,95 euro per maand kosten. De overige aanvullende verzekeringen stijgen met gemiddeld 4 procent.
Zilveren Kruis benadrukt dat de zorgkosten met name stijgen vanwege de uitbreiding van de basisverzekering. Aan het pakket worden volgend jaar onder meer enkele plastisch chirurgische ingrepen en de vervanging van missende tanden bij jongeren aan het pakket toegevoegd.

Reserves

De nieuwe premie dekt ook niet de te verwachten zorgkosten, denkt de verzekeraar. “We zetten 9,45 euro per maand per verzekerde van onze reserves in, om dit verschil bij te leggen”, stelt voorzitter Norbert Hoogers van Zilveren Kruis. “We kunnen dit doen doordat met name tussen 2011 en 2013 goede resultaten zijn behaald. De reserves die in deze jaren zijn opgebouwd, geven wij sinds 2014 via de premie terug.”
Hoogers waarschuwt wel dat de verzekeraar niet lang door kan blijven gaan met een premie onder de kostprijs. “Komende jaren zal de premie daarom sterker stijgen dan de zorgkosten.”

Prinsjesdag

Andere zorgverzekeraars hebben al eerder ook behoorlijke verhogingen aangekondigd. Die stroken niet met de ramingen van de regering. Op Prinsjesdag werd nog verwacht dat de stijging slechts op 3,50 euro zou uitkomen.
Eerder deze maand kondigde zorgverzekeraar CZ aan dat de premie van de basiszorgverzekering volgend jaar omhoog gaat met 7,90 euro tot 112,85 per maand, een stijging van 7,5 procent. Eind september kondigde DSW, een van de andere grote ziektekostenverzekeraars in Nederland, al een premiestijging van bijna 10 euro aan
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei vrijdag geen ruimte te zien om de forse verhoging te compenseren. Volgens haar hadden de zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten.

 
Bron
Door: ANP/NU.nl
Gepubliceerd: 18 november 2016